Nyheter

Hiab: Unifaun TMS gir oss stor verdi til en rimelig pris.

oktober 6, 2020 Nyheter

Selskapet HIAB – en forkortelse for Hydrauliska Industrier AB – ble startet opp i 1944 av skiprodusenten Eric Sundin, som hadde behov for å effektivisere håndteringen av tømmeret fra skogene i nærheten til skifabrikken sin i Hudiksvall. Dermed ble «Hiab-metoden» født, en banebrytende mekanisk metode for håndtering av last. I årenes løp har virksomheten vokst organisk gjennom oppkjøp, og er i dag ett av tre forretningsområder i Cargotec.

– Siden jeg begynte hos Hiab for 26 år siden, har utviklingen gått rasende fort. I dag er vi den globale markedslederen på håndteringsutstyr til kjøretøyer på vei, utstyr som støttes av stadig mer intelligent programvare og smarte, oppkoblede løsninger, sier Bert van den Berg, logistikkdirektør hos Hiab Services.

Han forteller at varemerket har blitt et generisk ord for en lastebilkran mange steder i verden, og at kundene derfor sier at «jeg skal kjøpe en Hiab». I selskapets produktportefølje inngår nå, i tillegg til varemerket Hiab, også Argos, Loglift, Jonsered, Moffett, Princeton, Multilift, Zepro, Del og Waltco. Hiabs kunder finnes i mange bransjer, og er alt fra frittstående lastebileiere til internasjonale aktører med store kjøretøysflåter.

Førsteklasses ettermarkedsservice

På et globalt marked med stadig tøffere konkurranse og mer kresne kunder er produkttilgjengelighet, raske leveranser og god service en selvfølge. For Hiabs kunder koster stillestående kjøretøyer mye penger, så det gjelder å levere reservedeler raskt og med høy presisjon.

– Kravene til effektivisering, inkludert redusert kapitalbinding, øker for hvert år, samtidig som vi har lange ledetider, noe som stiller krav til buffere og velfylte lagre. Her investerer vi i ulike typer programvare som hjelper oss å gjøre forsyningskjeden vår så effektiv som mulig. Ett eksempel er Unifaun TMS, som vi implementerte i vårt europeiske sentrallager allerede i 2013, forteller Bert, og konstaterer at et godt TMS er en selvfølge for alle selskaper som vil kunne følge med på hvordan transporttjenestene virksomheten har kjøpt, utføres og utvikles over tid.

Raskt reservedelslager i USA

I 2015 ble Bert van den Berg stasjonert i USA med oppdrag om å starte opp et sentrallager for reservedelsforsyningen i USA og resten av Amerika. Den uttalte oppgaven var å optimalisere og effektivisere leveringen av reservedeler.

– Jeg hadde et treårig oppdrag i USA, og vi vurderte det slik at det skulle ta omtrent ett år å komme i gang og starte opp et nytt lager. Vi gjorde en tyngdepunktsanalyse og fant ut at den ideelle plasseringen var i Plainfeld i Indiana. En avgjørende faktor bak lokaliseringen var at både FedEx og UPS har et par sentrale huber i nærheten.

Det lageret som ble oppført, er et ganske tradisjonelt reservedelslager med mye manuell håndtering og reelle buffere for å sikre høy tilgjengelighet av de mest etterspurte reservedelene.

– Vi har en enorm flora av ulike reservedeler, og lagerfører derfor bare en del av dette. Som komplement trenger vi derfor å ha en ekstremt fleksibel og rask leverandørkjede som håndterer alt det andre. Bare i USA har vi nærmere femti servicesentre som trenger en rask og presis flyt av reservedeler. For å lykkes kreves ulike typer programvare for planlegging, lager, ordre og transport, forklarer Bert.

Kostnadseffektiv implementering på avstand

Etableringen av det amerikanske lageret ble gjort enklere ved at prosesser, systemintegreringer og mye annet allerede var utviklet ved det europeiske reservedelslageret i Metz i Frankrike noen år tidligere.

– Det er en filosofi i selskapet å bruke gode, velfungerende prosesser og programvare overalt i virksomheten. Med den bakgrunnen var det en enkel beslutning å bruke Unifaun TMS også i USA. Unifaun hjalp oss slik at vi på en svært effektiv måte kunne kopiere vårt europeiske oppsett og legge til nye, regionale transporttjenester i systemet, noe som gjorde at vi kunne holde nede kostnadene og slapp å gjennomføre nye, kostbare integreringer og tilpasninger i forretningssystemet SAP. Dessuten ble alt gjort på avstand av Unifauns personale, noe som gjorde prosessen ekstremt effektiv og rask.

«Tillitsfullt samarbeid»

Bert van den Berg forteller at det fantes en viss bekymring for at tidsforskjellen mellom Europa og USA skulle skape problemer, men konstaterer at det ble en smertefri implementering der alle ordrer ble registrert i forretningssystemet deres, SAP, der man har full sporbarhet og får tilbakemelding på transportørenes prestasjoner. Han vektlegger at Unifauns TMS er et viktig verktøy for transportbestilling, men at den store verdien ligger i muligheten til å følge opp transportørenes prestasjoner, både for å sikre at riktig transporttjeneste leveres til riktig pris, og som grunnlag for forbedring og forhandling.

– Ved hjelp av TMS-et kan vi sikre både bedre kvalitet og kostnadsreduksjon i leverandørkjeden. Unifaun TMS er et stabilt, pålitelig og smidig system som gir oss høy verdi for en rimelig penge. I et tillitsfullt samarbeid med Unifauns personale har vi dessuten utviklet en veldefinert prosess der vi enkelt kan legge til nye tjenester og transportører og implementere raskt.

Om Bert van den Berg

Bert van den Berg har arbeidet hos Hiab de siste 26 årene. Karrieren startet i 1994 på Hiabs logistikk- og innkjøpsavdeling. Senere ble han blant annet logistikksjef, fabrikksjef og sjef for logistikkplanlegging. Siden 2019 har han vært logistikkdirektør hos Hiab Services. Bert bor sammen med familien i den pittoreske landsbyen Ruinen i Drenthe i Nederland.

 

Om HIAB

HIAB utviklet verdens første stykkgodskran i 1944, og i dag finnes det HIAB-kraner for nesten alle behov og arbeidsoppgaver. Hiab er en verdensledende leverandør av utstyr, intelligente tjenester og digitale løsninger for håndtering av veibåret last. Hiab tilbyr klasseledende lasthåndteringsutstyr med HIAB stykkegodskraner, LOGLIFT og JONSERED skogs- og gjenvinningskraner, MOFFETT påhengstrucker og MULTILIFT lastvekslere og bakløftere under varemerkene ZEPRO, DEL og WALTCO. Som bransjepioner er vår oppgave å øke effektiviteten i våre kunders virksomheter og å forme fremtiden for intelligent lasthåndtering. www.hiab.com

 

Hvorfor velge Unifaun TMS, i henhold til Bert van den Berg

  • Mye for pengene
  • Et stabilt, pålitelig og smidig TMS
  • Etablerte prosesser, enkelt og kostnadseffektivt å implementere i ulike deler av verden
  • Godt samarbeid basert på gjensidig tillit
  • Gir oss gode data som grunnlag for videre utvikling, forhandling og kontinuerlig forbedring
Hiab: Unifaun TMS gir oss stor verdi til en rimelig pris.